Morenia vastustaa konkurssihakemusta: välimiehen jääviys käsiteltävä ensin

Tiedote 20.3.2019

 

Oulun käräjäoikeus päättänyt pidentää konkurssihakemukseen vastaamisen määräaikaa

Oulun käräjäoikeus on tänään 20.3.2019 päätöksellään pidentänyt Morenia Oy:lle 14.3.2019 tiedoksi antamaa lausumapyyntöä liittyen Metsähallituksen ja MH-Kivi Oy:n tekemään konkurssihakemukseen. Lausuma on toimitettava 28.3.2019. Metsähallitus ja MH-Kivi Oy vastustivat määräajan pidentämistä.

 

Välitystuomion täytäntöönpanon keskeytyshakemusta ei käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa ja välimiehen jääviysasian valmisteluistunto peruutettiin

Morenia Oy on tehnyt uuden välitystuomion täytäntöönpanon keskeytyshakemuksen Helsingin käräjäoikeudelle 15.3.2019, jotta välitystuomion tehneen välimiehen jääviysasia saadaan käsiteltyä ennen Metsähallituksen ja MH-Kiven laatiman konkurssihakemuksen käsittelyä. Välimiehen jääviyttä koskevan käsittelyn valmisteluistunto tuli järjestää 26.3.2019. Metsähallitus ja MH-Kivi eli Suomen valtio pyysivät perumaan valmisteluistunnon, koska Oulun käräjäoikeudessa on konkurssihakemus käsiteltävänä. Helsingin käräjäoikeus päätti tänään 20.3.2019 lykätä valmisteluistuntoa, kunnes konkurssihakemus on käsitelty Oulun käräjäoikeudessa. Samalla Helsingin käräjäoikeus jätti käsittelemättä Morenian laatiman täytäntöönpanon keskeytyshakemuksen.

Morenia katsoo, että Metsähallitus, eli Suomen valtio, yrittää kaikin keinoin saada Morenia Oy:n konkurssiin, jotta välitystuomioiden kumoamiskannetta ei käsiteltäisi. Morenian tekemä välitystuomioiden kumoamiskanne on ollut Helsingin käräjäoikeudessa vireillä yli 3 vuotta. Morenia ihmettelee suuresti, miksi kumoamiskannetta ei haluta käsitellä.

Vastustamme konkurssihakemusta. Metsähallitus ja MH-Kivi Oy, eli Suomen valtio, perustelevat konkurssihakemustaan ja saataviaan välitystuomioilla, jotka on tehnyt Suomen valtion käyttämän asianajotoimiston osakas ja hallituksen puheenjohtaja. Tätä asiaa ei ole välitysoikeudenkäynnin aikana Morenialle selvitetty. Konkurssihakemus perustuu siis välitystuomioihin, joissa on aihetta epäillä välimiehen jääviyttä. Morenia Oy on velaton yhtiö.

Välitystuomioon perustuva konkurssihakemus tulisi käsitellä vasta, kun välitystuomion antaneen välimiehen mahdollinen jääviys on ratkaistu tuomioistuimessa ja siten välitystuomion perustavanlaatuinen kysymys selvitetty.

 

Lisätietoja

Tapio Maijala

toimitusjohtaja