Morenia Oy toimittaa kiviainekset Helsinki-Vantaan pääkiitotielle

Morenia Oy on tehnyt puitesopimuksen Finavia Oyj:n kanssa Helsinki-Vantaan lentokentälle toimitettavista päällystyskiviaineksista vuosille 2015-2017. Kiviainekset louhitaan ja murskataan Hyvinkään Kytäjällä ja ne toimitetaan varastokasoille lentokentälle Karjaan KTK:n toimesta.

Kiviaines on lujuusominaisuuksiltaan yksi parhaimmista mitä Etelä-Suomen kallioperästä löytyy.  Vuoden 2015 toimitettava määrä on kokonaisuudessaan noin 150 000 tonnia.  Kone-Kostamo Oy vastaa murskauksesta ja urakan on arvioitu valmistuvan kesäkuussa vuoden 2015 osalta.

Finavialla päällysteasiantuntijana toimivan  Janne Vuoren mukaan lentokenttien asfalttipäällysteillä on erittäin korkeat laatuvaatimukset. ”Bitumin ja kiviaineksen välinen sidos muodostaa kiviaineksen lujuuden ohella kombinaation, jolla saavutetaan korkealaatuinen lopputulos. Helsinki-Vantaan lentokentällä operoivista lentokoneista suuri osa on ns. laajarunkokoneita, joiden suurimmat lentoonlähtöpainot ovat jopa 242tn  Airbus 330-300  tai 268tn  Airbus 350-900. Mm nämä seikat vaativat erittäin korkealaatuisen kiviaineksen”, Vuori toteaa.

Lue lisää aiheesta Rakennuslehden artikkelista